Nyheder fra ISI

2022 gav ISI medvind – og en Tour De France vinder

28.04.2023

Onsdag d. 26. april afviklede ISI årets generalforsamling med 120 deltagere. Det blev en rigtig god aften, hvor skolens bagland og ansatte kunne samles omkring en fælles stor passion for ISI, for idrætsmiljøet i Ikast, og for idrættens kvaliteter og værdier generelt.

Aftenen bød, udover generalforsamlingen, på god mad, fællessang, og oplæg fra DIF’s formand, Hans Torp, der adresserede nogle af idrættens store muligheder og udfordringer i 2023.

Tilsammen har ISI nu 375 elever, 700 kursister, og en stab på 80 fuldtidsansatte, alle med troen på, at mødet gennem idrætten kan noget særligt.

Formand Palle Høj så tilbage på et begivenhedsrigt år, med vægt på de nye investeringer, som ISI er med til at skabe for hele Sports Campus Ikast-Brande.
- I Ikast er der en årelang tradition for at stå sammen og hjælpe hinanden til fælles bedste og udvikling. 
- I 2022 har dette samarbejde givet en ny opgradering af Tullamore Golf Club, som sammen med ISI og Sportstarcollege Ikast-Brande har fået helt nyt golfanlæg, med ny overdækket driving range, nye indspils greens og en omlægning af hele banen.
- På ISI og College har vi hvert år 50 store golftalenter samt vores 500 golfkursister, der gæster Ikast hver sommer, og de vil alle få gavn af anlægget. Ambitionen er at kvalitetssikre et af Danmarks bedste golfakademier, og alle parter forventer sig meget af samarbejdet og glæder sig til at følge udviklingen hos de unge golfspillere de kommende år. 
Også den nye Guldmine-skole, samt Ikast COMPLETE, fik store ord med på vejen.
- Som jeg har nævnt både ved 1. spadestik og ved rejsegildet, så er jeg utrolig glad ved og utrolig stolt af, at dette er lykkedes ved, at vi har løftet i flok. At det er lykkedes ved at vi er mange parter, der er gået sammen og bidraget med store investeringer for at dette har kunne lykkedes.
FCM er gået foran og investeret et stort beløb i det nye FCM Hus. ISI har investeret over 40 mio. kr. i en ny skole Guldminen. Som 3. part i dette flotte samarbejde har Ikast-Brande Kommune investeret 27 mio. kr. i Complete, som er Bjerget med det flotte Guldtårn på toppen.
- Det er et unikt samarbejde, som vi ikke ser ret mange andre steder, men som gør, at vi i lille Ikast har masser af elitesport på allerhøjeste niveau, selv om det er helt unaturligt men den størrelse vores by og vores kommune har. 
- Det er også unikt, at professionelle fodboldspillere ikke bliver isoleret på et træningsanlæg, men kommer til at leve op og ned at skolebørn fra Guldminen og får spisesal sammen med skolebørnene. 
- Jeg glæder mig også over et flot samarbejde mellem Kommunen, FCM og ISI om at placere Complete, som er til alles glæde og som alle må benytte, når de har lyst til det. 
Endelig fremhævede formanden også 2022 for et år, hvor en tidligere efterskoleelev satte en ny milepæl i skolens histore om talentudvikling, da den tidligere ISI-elev, Jonas Vingegaard, i sommers vandt Tour De France.
- Vi var ikke mindst stolte af at høre fra Jonas forældre i medierne, hvordan de kunne fortælle, at det var netop det pædagogiske arbejde med Jonas på ISI, der gjorde, at han blev fastholdt i sporten, da det var mest svært for ham.

Direktør, Torben Østergaard, gik derefter på talerstolen. Her blev der lagt vægt på sammenhængskraften i og omkring ISI, ligesom der også blev lagt særlig vægt på nogle af de politiske vinde, der blæser i denne tid, og som de frie skoler skal forholde sig til.
- Det går godt på ISI. Eleverne er glade for skolen, glade for de oplevelser de får, og vi er stolte af den måde de er sammen på, stiller krav til hinanden, og viser omsorg og respekt for hinanden.  Og bliver klogere på sig selv og andre.
- Vores 375 elever på ISI er alle unikke og skønne. Men de er ikke lige kloge, lige meget i tvivl, lige sårbare. Ingen af dem er færdige, og skal ikke gøres færdige. De skal opdage, være nysgerrige, det skal vi stimulere ved at præsentere dem og oplyse dem, om livets aspekter, deri ligger dannelsen. Og det er vi rigtig gode til her på ISI.
- Vi er et hus, hvor vi gerne må lave fejl. Og så lære af dem, og dermed skabe udvikling. Et hus, hvor vi hele tiden øver os, og tror på, at det vi øver os i, bliver vi bedre til – både sportsligt, fagligt og menneskeligt. Et hus hvor vi tror på, at verden ikke altid er 1 eller 0, selv om vi alle steder bliver mødt med et behov for at se verden uden gråzonerne.

Men direktøren kunne også melde om potentielle mørke skyer i fremtiden.
- Der er tiltagende pres på os, og fuld bevågenhed på os i det politiske landskab. Ikke mindst fordi, at vi som skoleform gør det godt og er enormt attraktive. 
- Hvert 5. barn i grundskolealderen går nu på en fri- eller privatskole i Danmark, og hver 3. teenager i en årgang vælger nu at gå på efterskole. Det er helt fantastiske tal.
- Vi skal huske som skoleform, at vi på den ene side skal være frie og et alternativ til folkeskolen. Det er hele vores eksistensberettigelse, men samtidig også være ydmyg overfor, at vi som samfund har store udfordringer med social skævvridning og udsigten til mangel på arbejdskraft.
- Senest er katten for alvor kommet ud af sækken, da alle efterskoler i Danmark har modtaget en invitation til et stormøde, fordi rygterne siger, at Reformkommissionen, der har til opgave at komme med anbefalinger til reformer i uddannelsessystemet, vil foreslå her d. 3. maj, at 10. klasse nedlægges.
- Dette vil være en katastrofe for vores samfund, som i den grad har brug for, at unge kan komme på efterskole, også i 10. klasses alderen, og bliver modnet og afklaret. 
- Vi vil som skoleform gerne være en del af løsningen, og vi er helt klar. Vi har som skoleform vist, at vi kan løfte børn og unge, så de bliver mere klar til at danne, uddanne og udvikle sig i den rigtige retning, for den enkelte. Men vi skal ikke bidrage ved bare at gøre mere af det, som det øvrige uddannelsessystem gør. De frie skoler skal netop være frie og en alternativ vej.
- Denne frihed er vi på ISI fx igen gået forrest med i udviklingen af idrætsfriskole, Guldminen, der tænker individuel læring, bevægelse og anerkende tilgang til børnene på en helt nytænkt måde, som kan ramme nogle børn og unge, der netop har brug for denne form for undervisning og skolegang.
- Men der er en øget efterspørgsel på, at vi skal dokumentere nytteværdi i vores skoleform. Men det er rigtig svært, og er vel også meningsløst, at prøve at beskrive, hvor mange gram modenhed, livsoplysning eller demokratisk dannelse, som en elev får med sig fra et forløb på ISI. 
- Heldigvis viser også de tørre tal, at fx elever, der har gået i 10. klasse på efterskole, har 15% øget sandsynlighed for at have gennemført en ungdomsuddannelse 5 år efter. Efterskolens 10. klasse mindsker også sandsynligheden for at afbryde en ungdomsuddannelse med 38% for gymnasiet og 27% for EUD.
Vi mindsker altså frafaldet på ungdomsuddannelserne, og det skal vi også. Det er det, vi skal måles på.

Direktøren lagde afrundingsvist stor vægt på hele idrætsfællesskabet i Sports Campus Ikast-Brande.
- Vores store styrke her i sportscampus mener jeg er, at vi gør tingene sammen! Og hver gang vi mislykkes med et eller andet her i sportsmiljøet, så er det, når vi ikke tænker det sammen. Derfor er jeg så enormt fokuseret på det hele tiden. At vi husker sammenhængskraften i idrætten i Ikast.
- Vi må aldrig nogensinde undervurdere, hvad gevinst vi på ISI har af at være en del af denne sportsfamilie. Og vi må heller aldrig undervurdere, hvad betydning ISI har haft, og har, for det unikke sportsmiljø, vi sammen har skabt her.

Økonomisk blev 2022 igen et tilfredsstillende år med 6,9 millioner kroner i overskud.

Palle Høj fortsætter efter generalforsamlingen som formand med følgende medlemmer i bestyrelsen:
Ole Thiel, Claus Steinlein, Frans Hammer, Claus Bertelsen, Allan Bjørn, Rasmus Thing og Mette Ravn, samt med Peter O. Sørensen som tilforordnet.

Tilbage

keyboard_arrow_up