Godt nytår til alle frivillige

Igen i 2020 gjorde de det. Den halve million danskere, der er frivillige i idrættens foreningsliv. Hver enkelt skal anerkendes for deres uegennyttige indsats for os og vores børn. Mange er deciderede ildsjæle, og vi genkender dem let rundt omkring i det danske foreningsliv. Dem der overkommer lidt mere, end de fleste. Dem der kan rumme forskellighed og mange gange gør en forskel for nogle, der har et ekstra behov.

De arrangerer sociale arrangementer for badmintonholdet. De hjælper i køkkenet ved håndboldstævnet. De hjælper de små Kids Volleyballspillere med at få den umulige bold over nettet. De står i silende regn i januars kulde og træner håbefulde fodboldpiger. De hjælper sportstalenter til at indfri drømme. De bruger tre døgn i det fri med hold på Team Building. De bilægger konflikter. De motiverer unge til at følge kloge retninger i livet. De håndterer frustrerede forældre. De leder, uden at være ledere. Og de elsker det. Fordi i foreningerne sker der noget helt specielt. Her er målet at løfte hinanden, bruge hinanden, og blive brugt. Her er direktøren, muslimen og den arbejdsløse ligeværdige og lige vigtige. Fordi fokus er på fællesskabet og den enkeltes bidrag og indsats.

Foreningslivet har en kæmpe værdi for vores samfund. Foreninger er sunde miljøer, der danner og uddanner aktive medborgere gennem passion for interesser. Mange personlige problemer løses i foreningerne, der er rollemodeller at spejle sig op ad, og i en tid, hvor sammenhængskraften i samfundet svækkes, bliver foreningerne et fast holdepunkt i livet for mange.

Ifølge professor Lars Bo Kaspersen har vi i Danmark et ”dobbeltdemokrati”. Det består dels af nogle folkevalgte. Og så har vi hele foreningslivet, de frie skoler, folkeoplysningen, som er den del af samfundet, der er med til at danne os til at kunne indgå i forpligtende fællesskaber. Det er i øvrigt derfor, at 9.c og en kinesisk skoleklasse er usammenlignelige størrelser.

I disse uger forsøger vi alle at leve op til de nytårsforsætter, vi satte i dagene mellem jul og nytår. Her kommer lidt inspiration hertil: Når du nu alligevel står på sidelinjen og ser dit barns kolbøtter i den lokale gymnastikforening, så tilbyd din hjælp. Når du er uenig med noget i fodboldklubben, så bidrag i bestyrelsesarbejdet. Det er en form for hjælp til selvhjælp til at løfte mange ting i vores samfund. Det har vi gjort i rigtig mange år.

Jeg tror på, at man her i livet høster det, man sår. 
At man får det, man giver.

Så tak for ufatteligt mange ting til alle jer frivillige. Og godt nytår.

 

Af Torben Østergaard

Direktør, ISI

keyboard_arrow_up