Nyheder fra Guldminen

Indvielse af Guldminens nye bygning

16.08.2023

Ved indvielse af Guldminens nye skolebygning holdt ISI direktør Torben Østergaard denne tale:

Kære venner, samarbejdspartnere, kolleger, forældre, elever, borgere, nysgerrige…

… velkommen til hver eneste af jer:

Tilsammen udgør vi nemlig essensen af fejringen her i dag: I fællesskab, som en vaskeægte holdindsats, har vi skabt noget nyt - noget unikt - noget enestående!

Ikke bare her på Hagelskærvej. Ikke bare i Ikast, i kommunen – men noget helt enestående i Danmark, i Skandinavien – og ja, lad os da bare sprede vingerne og sige hele verden.

Guldminen og Ikast Complete findes ingen andre steder.

Vi har fået et sportsmekka - et kæmpe kvalitetsløft, og en fremtidssikring, af vores sportskultur og -miljø i SportsCampus Ikast-Brande.

Alt sammen skabt gennem vores idrætsfælleskab, hvor vi igen har vist, hvad vi kan, når vi gør tingene SAMMEN.

Som del af holdet, af idrætsmiljøet her i området, er jeg stolt, glad og vild med at bidrage til et vinderhold som det her.

Der findes et gammelt ordsprog om succes. Her vælger nogle at hægte sig ved, at der er koldt på toppen, mens andre vægter i stedet at beundre udsigten fra toppen.

Når jeg står her i dag, kan jeg simpelthen ikke undgå at høre til den sidste kategori. En tur op i toppen af områdets nye bjerg er ikke bare sundt. Det giver også udsyn og et fremragende overblik. Bl.a. over de forskellig veltrænede ben i fundamentet for Guldminen og Ikast Complete:

Til januar, runder Idrætsskolerne Ikast, ISI, på den anden side af vejen, en ny milepæl: 30-års jubilæum.

Med først idrætshøjskolen og siden idrætsefterskolen, blev der for 30 år siden fløjtet op til en ambitiøs satsning på frie skoler, fællesskaber og fokus på idræt som løftestang for både fysisk og personlig udvikling.

Også dengang som resultat af en fælles kraftanstrengelse med involvering af mange lokale kræfter.

Med indvielsen af Guldminens nye skole i dag manifesterer ISI i dag også sin udvikling, sin tradition for videreudvikling og for perspektivrige samarbejder.

Guldminen har kun 4 år på bagen, men er allerede blevet en stærk idrætsfriskole med 120 elever, fordelt på 0.-9. klasse. På Guldminen elsker vi fodbold og håndbold, og helt unikt har vi nu bygget en friskole sammen med FCM - en skandinavisk top-fodboldklub.

Hvor eleverne hver dag går side om side med deres idoler fra fodboldbanen, mens FCM’s stjerner samtidig hele tiden kan blive mindet om, at det i sidste ende er disse små fans, som det hele handler om.

Guldminen får nu endelig rammer, som kan folde skolens grundlag og koncepter helt ud.

Guldminen er en skole, der aldrig er set før, hvor leg, glæde og bevægelse er fundamentet. Hvor vi tror mere på miljø, end på medfødt talent.

Hvor vi gennem Svend Erik Schmidts læringsstile tilrettelægger undervisningen efter det enkelte barns læringsstile, så vi finder hvert barns læringsmotorvej. I en unik sportsramme, hvor vi har bevægelse og idræt integreret i hele skoledagen, tilsat 4 daglige måltider med sund mad.

Vi leger og lærer, med stort bogligt fokus, og udvikler samtidig børnene til at blive topatleter. Og at blive robuste og ansvarsbevidste borgere, der går forrest og tager ansvar. Og til at blive fodbold- og håndbold spillere på højeste niveau.

Denne nye skole er specialbygget til netop alle disse formål. Så nu har vi for alvor rammerne til det.

I det store billede er Ikast en lille by – med megastore drømme og visioner. I dag viser vi, med indvielsen af Ikast COMPLETE, Guldminen og FCM’s nye rammer, hvad vi her i området formår at gøre sammen. Her er sandjorden flad som en pandekage – men så bygger vi bare bjerge – graver guldminer ud. Som giver ekko, og gør omverden grøn af misundelse. 

Vi spiller hinanden gode. Jovist, nogle gange også for angrebsivrige, vil nogle måske mene.

I hvert fald har vi i denne proces selv været nødt til at smide time out-kortet, når armbevægelserne synes at blive lige lidt for store. Som fx da Claus Steinlein foreslog en svævebane herfra og ud gymnasierne. Det var her, at Johnny Rune tørt sagde: Jeg kan godt forstå, at Bornholm blev for lille til Claus.

Endnu en banebrydende idé – MEN… alle vores unge mennesker her i området er jo så målrettede, er så hurtige – i løb, på cykel, med og uden bold, at de til enhver tid vil kunne drible og drive ud til gymnasierne hurtigere end gondolen i en svævebane. Så den kreative idé røg af bordet.

Men lur mig, om vi vanen tro på et tidspunkt også her skal i gang med at udvide og udvikle? Så måske hiver Steinlein svævet i de højere luftlag tilbage på banen! 

Samtidig skal i dag også lyde en tak til at alle samarbejdspartnere, fonde, virksomheder, kommuner, der – sammen med FCM og ISI - har gjort alt dette muligt økonomisk. Og tak til alle medarbejdere og frivillige.

Og ikke mindst tak til Ikast-Brande Kommune, som igen har vist sig som en kommune, hvor initiativrighed belønnes, og hvor der tør investeres og udvikles. Det er ikke tilfældigt, at kommunen år efter år er kåret til Danmarks mest erhvervsvenlige kommune.

Med hele dette projekt, vi i dag indvier, manifesterer kommunen også en troværdig interesse i at skabe muligheder for, at vi alle sammen kan bevæge os, komme i form, leve et sundere liv.

Og at Guldminen så også allerede nu har givet bosætning af 15 nye familier, er jo også en gave for kommunen. Vi skal alle sammen hjælpe hinanden til at øge bosætningen, hvor vi kan.

Tak kære byråd, fordi I ville flyve højt med os, tror på, at vores vinger bærer og vil række mod stjernerne sammen med os.

Præcis som vi hver dag i vores respektive idrætsmiljøer tror på vores unge mennesker.

Her på Hagelskjærvej i Ikast går der 800 elever i idrætsklasser, enten på ISI Idrætsefterskole, på ISI Idrætshøjskole, på Guldminen, på byens Gymnasier eller på Nordre Skole.

Og heraf bor og lever knap 500 af dem her på enten ISI, College eller FCM Akademiet. 500 sunde unge idrætselever, der kommer her til Ikast og bosætter sig, i en periode, pga. vores sportmiljø og -kultur.

Det er helt unikt. Der findes byer her i kommunen, der ikke har 500 indbyggere, så Sports Campus Ikast-Brande er om noget af en sportsby i byen.

Samtidig er vi et idrætsmiljø i SportsCampus med utroligt mange velfungerende idrætsforeninger, og hvor der er et hav af unikke faciliteter, som fx SportsCenter Ikast, Stadome og Tullamore GolfClub.

Alt sammen bliver nu væsentligt forstærket af Ikast COMPLETE – en hidtil uset træningsfacilitet, der rummer muligheden for både bevægelse, leg og læring. For at træne alsidigt. Og i fleksible rammer, hvor området åbner sig som en schweizerkniv - med 20 forskellige træningszoner.

Så man kan udvikle sig som den komplette atlet. Heraf navnet: COMPLETE.

Og med Ikast Complete inviterer vi nu også resten af byen, hele området, endnu tættere på SportsCampus-området. Ikast COMPLETE bliver en helt unik base for fællesskab gennem idrætten, hvor elite, bredde, foreningsliv, talentudvikling og frivillighed skal kombineres og skabe unikke synergier.

Vi kan alle være sammen med hinanden igennem idrættens uendelige kvaliteter og værdier.

For området her er også completely yours. Her er alle velkomne, hver dag, døgnet rundt. Til at udfordre jer selv fysisk eller bare nyde oplevelsen. Udsigten. De nye muligheder. Fællesskabet.

Som et moderne ”forsamlingshus”, hvor alle aldre, uanset aktivitetsniveau, kan få glæde af faciliteterne.

Samtidig bliver Ikast Complete også completely cool for alle vores sportsudøvere og sportselever her i området. De får muligheden for at træne på endnu flere, innovative måder.

Og kig jer omkring – nu er der ikke flere undskyldninger: Selv i pandekageflade Ikast kan den næste Jonas Vingegaard nu træne bjergkørsel hver evig eneste dag. Det er da unikt. 

Tak fordi I kom…… Vi glæder os til at se meget mere til jer alle.

Torben Østergaard

Direktør, ISI (Idrætsskolerne Ikast)

Bestyrelsesformand, Sports Campus Ikast-Brande

Tilbage

keyboard_arrow_up
GuldmineansøgningBesøg os