Ønsk dit barn modgang

For 20 år siden stiftede jeg første gang forbindelse med begrebet ”Curlingeforældre” – måske inspireret af Danmarks curling-sølv ved Vinter-OL i Nagano 1998, kombineret med samfundstendenser, som for alvor var begyndt at ramme os. Jeg har altid syntes godt om billedet af et par forældre, der løber foran deres barn og fejer alle udfordringer væk.

Vi, der igennem de sidste 15 år er blevet den nye forældregeneration, er opvokset i opgangstider, og mange oplever i dag større velstand end generationen før os. Mange af os møder ikke fundamental modgang, ligesom vi er en del af en X-factor kultur, hvor det individuelle er i højsædet, og hvor fokus ofte bliver, hvordan vi selv (og vores børn) står stærkest – og gerne på bekostning af fællesskaber.

En ego-kultur, der i dag kan give store udfordringer, ikke mindst hos foreningsledere – og skolelærere for den sags skyld!

Curlingforældrene (og deres børn) er delvist blevet fremelsket - fordi der er brug for forældreopbakning. Foreningerne mangler ledere, og både foreninger og skoler kan være pressede, hvorved opgaver og en del af læringen bliver lagt over på forældrene. Og ingen tvivl om, at forældreopbakning er godt! 

Men husk at bakke dit barn op i et tydeligt positivt samarbejde med dit barns træner eller lærer, og i respekt for fællesskabet. Vær som forældre tæt på, men bak barnet op i at møde udfordringerne som en naturlig del af livet. Bak dit barn op for dets bidrag og indsats – og ikke med enøjet fokus på resultater, der opnås.

Jeg tror på, at vi forældre har det lod, at vi aldrig har det bedre, end den tilstand, vores barn er i. Men ønsk alligevel dit barn noget modgang. Accepter at det engang imellem ikke har trænerens fulde opbakning. Accepter at dit barn mærker andre kammerater også tager pladsen i solen. Accepter at holdet også vinder, uden at dit barn har scoret. Ønsk dit barn den modgang, som livet er fuld af, så det bliver robust og i stand til at håndtere modgang, og lærer selv at tage ansvar for sit eget liv. Og stimuler i forlængelse heraf dit barn til at arbejde hårdt – med dig som rollemodel i betingelsesløs opbakning. 

Og hvis du har en drøm om, at dit barn bliver den næste Pione Sisto, så er netop evnerne til at arbejde hårdt og håndtere modgang de måske vigtigste redskaber, dit barn kan opnå.

 

Af Torben Østergaard

Direktør, ISI

keyboard_arrow_up